Surfen, studie en shoppen

16 maart 2014 - East London, Zuid-Afrika

Molweni,

Natuurlijk zitten jullie met smart te wachten op een nieuwe blog. Inmiddels alweer twee weekenden weg, vorderingen in mijn onderzoek en een tandarts bezoek achter de rug. Dus tijd om jullie bij te praten.

Mijn vorige blog eindigde ik met het vooruitzicht op een weekend Jeffreysbay. Inmiddels lijkt dat alweer een eeuwigheid terug, terwijl dit vorige week was. Met 8 meiden een weekend surfen. Ik moet zeggen, wat een ervaring! Ik was gesloopt naar mijn eerste twee uur durende surf les. Zo makkelijk is het namelijk nog niet om op je surfboard te staan. Het is een sport met vallen en opstaan. Letterlijk want ik zat onder de blauwe plekken.
Toen kwam in Nederland het mooie voorjaarweer. 19 graden, ik zag overal foto’s van mensen op het terras en blij met de eerste zonnestralen. Zondags was het bij ons ook 19 graden. Regen dus: lange broek en dikke trui, want geloof het of niet hier is 19 graden koud…

Natuurlijk moet er ook iets aan de studie gedaan worden. Inmiddels ben ik druk bezig om alleen een onderzoek op te zetten. Afgelopen week heb ik gesprekken gehad met mijn begeleider en daaruit is een mooie opzet gekomen. Deze heb ik afgelopen woensdag aan de directeur mogen voorleggen.
Het is hier namelijk zo dat de kinderen tot en met grade 3 alles in het Xhosa krijgen. Dan, is grade 4, worden alle lessen in het Engels gegeven. Een grote verandering. Leerlingen krijgen niet alles van de instructie mee. Dit ervaren de leerkrachten als een groot probleem. Als student van de drietalige pabo vind ik dit heel interessant en ben op onderzoek uitgegaan.
Mijn idee is om een lessenserie/training te maken over Engels als instructie taal. Zo leren de leerlingen de belangrijkste woorden en zinnen voor een vak (bijvoorbeeld wiskunde) in het Engels. Het doel is dat de leerlingen de instructie beter begrijpen. Dit is een voordeel voor zowel de leerling als de docent.
De directeur vond het een goede idee. Ik mag het verder uitwerken en kijken of het in het curriculum van de school past. Eindelijk heb ik het idee dat ik me echt nuttig kan voelen. Heerlijk aan de slag met theorieën en het uitwerken van lessen.

Een rode lijn in mijn verhalen wordt zo langzamerhand de tandarts…. De eerste wortelkanaal behandeling is achter de rug. Toen afgelopen maandag de echte vulling er weer in kwam, zei ik tegen de tandarts dat dit echt de laatste keer zou zijn dat ik hem zou zien…. HELAAS! Na een paar dagen moest ik opnieuw een afspraak maken want ik had nog steeds ontzettende pijn. Wat bleek, in één van de kanalen zat nog een ontsteking dus opnieuw een (kleine) wortelkanaal behandeling. Over twee weken mag ik weer terug komen en dan, na 5 keer tandarts in het buitenland, hoop ik toch echt dat ik mijn tijd ergens anders aan kan besteden.

Dit weekend een keer niet met 8 meiden weg, maar gezellig met Manon op pad geweest. Samen zijn we naar East London gegaan. Aan de verkeerssituatie in Zuid Afrika ben ik inmiddels wel gewend, maar toch verbaas ik me er soms over hoe slecht dingen worden aangegeven. Na een grote zoektocht hadden we eindelijk ons hostel gevonden. Prachtig huisje met uitzicht op zee! Heerlijk als je ’s avonds het geluid van de golven hoort. Een lekker chill weekend. Zondag hebben we ons uit kunnen leven in het winkelcentrum. Even wat nieuws in de garderobe want zoveel variatie zit er niet in met een beperkte kleding kast!!

Tot zover weer de update uit het nog steeds prachtige, warme en vriendelijke Zuid Afrika.

Leafs en mooi bly,

1. Tante Janneke:):
    16 maart 2014
    Hé Janna,

Bedankt foar de moaie kaart op ús doarmatte út Port Alfred; leuke ferrassing wie dat!! De fotoos binne ek hiel moai mar kinne net op tsjin it 'eggie' fansels. Geniet derfan en hoop'lik giet it no goed mei dyn gebit.Sportief hé op dat board WOAH!!
    Dikke tút en groetjes fan,
    Tante Janneke ( en de oaren fansels)
  2. Heit:
    16 maart 2014
    it binne wer mooie foto's. hjir kin de bikini noch net oan. bliuwt dit waar sa tot ein april???? soe wol mooi wêze.
  3. Jikke en Gea:
    23 maart 2014
    hoi Janna
    wat ziet het er allemaal mooi uit op de foto's.
    fijn dat je het naar de zin hebt en blijf genieten ondanks de tandarts.
    we blijven je volgen . groetjes Gea en Jikke