Een kijkje achter de schermen

19 maart 2014 - Bathurst, Zuid-Afrika

’s ochtends om kwart voor 8 word ik met transport van Stenden naar Bathurst gebracht. Bathurst is een klein plaatsje, ongeveer 20 minuten rijden van Port Alfred. Na dit ritje ben ik vaak ook wel wakker (lees: hobbels in de weg, gesprekken met de driver of een driver die heel snel rijdt).

De school waar ik mijn onderzoek doe heet Qhayiya. Uitspraak: Qh = klikje met de tong (ja ja alles gaat hier in Xhosa). Qhayiya primary school telt 784 leerlingen en staat in de Nolukhanyo township.

Mijn onderzoek voer ik uit in grade 4. Dit zijn twee klassen. 4a telt 50 leerlingen en 4b 49 (dat is weer eens wat anders dan de Nederlandse klassen..) Waarom in deze grade? De leerkrachten lopen hier tegen het grote probleem aan dat de kinderen de Engelse instructies (bijna) niet begrijpen. Ze zijn het zo gewend in Xhosa, als alles dan in Engels uitgelegd wordt is dat een grote overgang.

Als ik samen met de leerkracht de klas in kom lopen gaan alles kinderen staan: “Goodmorning teacher”. Ook al weten ze nu dat ik hier drie dagen in de week kom, de bruine ogen blijven me aanstaren. Ik ben ook wel een bezienswaardigheid, als enige blanke op een school met bijna 800 kinderen.

Deze weken ben ik druk aan het observeren en ik assisteer de leerkracht met de lessen. Genoeg informatie zoeken voor mijn onderzoek, waar is de hulp het meeste nodig? Ideeën genoeg, zoveel dat mijn hoofd er bijna van overloopt. Heerlijk om eindelijk productief bezig te zijn in iets wat mij echt interesseert. Ook ben ik de theorie ingedoken. Mijn jaren op de drietalige pabo komen nu echt van pas. Het werkt zo fijn om al een basis te hebben.

Mijn theoretische onderzoek zal gaan over verschillende benaderingen van taal aanleren, met name het werken met een andere taal dan de moedertaal. (voor de 3TS studenten onder ons: BICS, CALP, CLIL, translanguaging…) Op één van deze theorieën zal ik uiteindelijk ook een lessenserie voor 1 of meerdere vakken schrijven. Tot slot van mijn onderzoek ga ik ook een training aan de leerkracht van de primary school geven. Zo hoop ik dat ze een aanzet kan geven om zelf verder te gaan werken op die manier.

Dit is zoals het onderzoek het tot nu toe uit ziet. Het staat in de stijgers en hoe het resultaat er uit komt te zien is nog even afwachten… Ik heb in ieder geval een hoop energie en motivatie om hier aan te werken!

Als mijn transport weer klaar staat om mij op te halen verlaat ik de klas. Nog even zwaaien en in koor hoor ik: “Bye teacher!”  Tot morgen kids..!  :)

1. Pake en beppe:
    19 maart 2014
    Leave Janna,
    Tsonge jonge wat een boel informatie.
    Zet je schrap en succes.
    dikke knuffel van pake en beppe
  2. Tinekereitsma-zondervan:
    21 maart 2014
    Hoi janna nu gaat het echte werk beginnen!
    Graag tot het volgende verhaal, succes met alles!
    Groetjes tante tineke
  3. Dorien:
    22 maart 2014
    Leuk om te lezen en zo op te hoogte te blijven. Succes met je onderzoek en praktische uitwerking!
  4. Fam Reinsma:
    30 maart 2014
    Janna ,Mooie verhalen ,we genieten ervan. Flink van je dat je het allemaal doet.
    Succes met je studie. nog mooie maanden. Geniet ervan.
    Groeten Lenie Hommie